KiszelKati.hu

21 gramm szerelem

Az emberi lélek súlya – mondják – 21 gramm. Milyen lehet lelkünk teljes súlyával szeretni? Kit is? Mit is? Talán az életet? Ebbe enged némi bepillantást egy kínai írónő, Xeu Yanping tabudöngető regénye, a 21 gramm szerelem. Csak óvatosan az olvasással! A könyv nagy hatással lehet a nőkre. Minden megtalálható benne, amitől csak tarthatunk az életben: válás, munkanélküliség, kamasz gyerek nevelési problémái, szakítás, halálos kór, kórház, társadalmi kirekesztettség, félelem, öregedés, magány, halál… Könnyebb regényre számítottam.

Ugyanakkor ez a könyv mégis lelki támogatást, erőt adhat, hogy a legnehezebb helyzetben se fogjunk padlót. Hogy helyére tudjuk tenni dolgainkat az életben: mi fontos és mi nem az? Hogy értékelni tudjuk emberi kapcsolatainkat: a szerelmet, a barátságot, a családi kötelékeket. Hogy örülni tudjunk az életnek és derűvel legyünk képesek megoldani nehézségeinket.

Mindezekre hab a tortán a számunkra egzotikus ázsiai világba való betekintés, a mai pekingi atmoszféra, amit minden modernsége ellenére átjár a hagyománytisztelet és a tradíciók jelentősége.

Számomra mindenképp életigenlés ez a könyv, a létezés 21 grammja. Igen, lelkünk teljes súlyával lehet és kell szeretni az életet, és minden napban meg kell találni az örömet, hiszen a halál bármikor és bárhol bekövetkezhet és akkor már késő lesz.

„A halál tehát teljesen hétköznapi esemény, bármikor és bárhol bekövetkezhet, hiszen meghalni egyszerű dolog, csupán az a folyamat bonyolult kissé, amíg felkészülünk rá. (Xeu Yanping)

Vissza