KiszelKati.hu

Új sorozat a Tájolóban

A főszerkesztő, Ábrahám Móni ötlete alapján új sorozat indul a Tájolóban „Kedvenc helyem Nagykovácsiban” címmel. A kedvenc hely értelmezhető sokféleképpen. Ez lehet egy ház, egy vendéglátó helyiség, egy intézmény, egy utca, egy rét, egy hegy, egy ösvény, egy kilátó, egy erdőrész, egy fa árnyéka vagy ki tudja még mi minden.

Engem első pillanatra meghökkentett a kérdés, hogy mi is a kedvenc helyem, hiszen az jutott eszembe, az én kedvenc helyem Nagykovácsi! Bármerre is járok az országban, nem mulasztom el szóba hozni, dicsérni és éltetni településünket. Olyan elfogultsággal szeretem Nagykovácsit, mintha szülőfalum lenne. Talán ennek az is oka, hogy egész eddigi életem során itt éltem (élek) legtovább. Háromszor annyi időt töltöttem már itt, mint megszületésem óta bármely más faluban, városban. Hálás vagyok Nagykovácsinak, amiért befogadott.


Azért Nagykovácsin belül is vannak kedvenc helyeim, nehéz kiválasztani a legkedvesebbet. Hiszen kedves számomra az Ófalu azon része az Ördögárok patak partján a diófák mellett, ahova kiköltöztünk 21 éve, kedves számomra a körtés, ahol annyit futottam és kirándultam kedves új barátokkal kiköltözésünk után, kedves számomra a nagy tisztáson a legelésző lovak látványa, kedves számomra a Kispatak Óvoda mindhárom épülete. A legkedvesebb mégis az a hely, ahova legelőször kirándultunk nem sokkal kisebbik lányom megszületése után a Nagyszénás tetején. Ő kenguruban békésen alva, nagyobbik lányom pedig boldogan szaladgálva ovis társaival. Ez az élmény és a panoráma, ami a Nagyszánáson fogadott, örökre belém ivódott. Akkoriban még szántó volt az egész Savanyító fölötti rész, nem voltak lakóházak, nem volt ott a református templom, az óvoda, a bölcsőde, nagy üres tér volt a teljes Nagyszénás alja.

Aztán pedig a sors úgy hozta, hogy 10 éve a lehető legközelebb költözhettünk ehhez a helyhez. Most csak a házunk mögött lévő erdő kis ösvényén kell végig sétálnunk, hogy elérhessük ezt a tisztást és magunkba fogadhassuk a tüneményes képet, a dinamikusan beépülő hegyoldalt, a két templom együttes látványát, a szemben lévő hegyeket, a különleges panorámát. Ott fent mindig fúj a szél, mindig tág a tér, és mindig szabadságérzet fogja el az embert. Sok minden történt már ott, volt, hogy pezsgőzve ünnepeltünk, volt, hogy nagy társaságnak adtuk át az élményt, volt, hogy onnan csodáltuk a tűzijátékot, de mindezek mellett alkalmas a hely az egyedüllétre, a töprengésre és a magányos feltöltődésre is.

Sajnos az utóbbi időben ritkán adatott meg, hogy élvezzem a kedvenc helyemet, de igyekszem kihasználni a nyarat, hogy bepótoljam a lemaradásaimat és erőt gyűjtsek, töltekezzek azon a bámulatos helyen a hétköznapok további tennivalóihoz.

Látogassanak el Önök is a Nagyszénás tetejére és érteni fogják, miről beszélek.

Jó feltöltődést mindenkinek a nyárra!

„Isten békességre teremtette az embert, s nem háborúságra, s mindenkinek megadta a maga helyét, hogy éljen, s mit végezzen. Az Úristen tudja, mit csinál.” (Wass Albert)


Ha Ön is szeretné megosztani velünk kedvenc helyét Nagykovácsiban, a tajolo@nagykovacsi.hu e-mail címre küldheti el írását.


Vissza